Η έναρξη του Συμποσίου, στις 16/6/2017 και ώρα 18:30, θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης, "Αίθουσα Ρίτσου".

Χώρος πραγματοποίησης του Συμποσίου, στις 17/6/2017, θα είναι το Θέατρο ''Απόλλων'', στην Ερμούπολη Σύρου.

 

 

Ιστορική αναφορά Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης

 

Το Πνευματικό Κέντρο της Ερμούπολης χτίστηκε το 1863 υπό την επιμέλεια του Ιταλού αρχιτέκτονα Pietro Sampo. Η μνημειακή του όψη ξεχωρίζει για το μαρμάρινο στηθαίο, τον εξώστη, τις τοιχοποιίες, τους τοσκανικούς κίονες, την αρμολογημένη λιθοδομή και τα γείσα.

Το κτίριο βρισκόταν αρχικά υπό την κυριαρχία των Ιταλών και στη συνέχεια βομβαρδίστηκε και υπέστη πολλές καταστροφές. Έως το 1970 στους χώρους του στεγαζόταν η Λέσχη Ελλάς, ενώ έκτοτε η Λέσχη παραχώρησε το κτίριο για να φιλοξενηθεί στους χώρους το Πνευματικό Κέντρο της Ερμούπ[ολης, που οργάνωνε διαφόρων ειδών εκδηλώσεων μέχρι και το 1998 που ανακαινίστηκε και άρχισε να στεγάζει και το Συνεδριακό Κέντρο.

Ο ζωγραφικός διάκοσμος είχε υποστεί μεγάλες φθορές οι οποίες αποκαταστάθηκαν από τη ζωγράφο Άννα Βασιλάκη.

 

Ιστορική αναφορά Θεάτρου ''Απόλλων''

Κατασκευάστηκε το 1862-1864 από τον διάσημο Ιταλό αρχιτέκτονα Πιέτρο Σαμπό και η σχεδίαση του είναι επηρεασμένη από τέσσερα ιταλικά πρότυπα. Διαδεδομένη είναι η άποψη ότι αποτελεί μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου, όμως αυτό δεν είναι ακριβές.

Στις 20 Απριλίου 1864, έγιναν με μεγάλη επισημότητα τα εγκαίνια του θεάτρου, με την παρουσία του εμπνευστή της κατασκευής Μιχ. Σαλβάγου. Τα πρώτα έργα που παρουσιάστηκαν στο νεόκτιστο θέατρο, εκτός του Ριγκολέτο, ήταν τέσσερα μελοδράματα: η Ευνοούμενη, η Τραβιάτα, ο Επιμένων νικά και οι Κιβδηλοποιοί, παιγμένα από ιταλικό θίασο.

Η ακμή της θεατρικής κίνησης συνεχίζεται ακολουθώντας την ευημερία και την ακμή της πόλης. Παρά την κάμψη της πόλης τα επόμενα χρόνια, το Θέατρο ανθεί σε όλο τον μεσοπόλεμο και τα μεγαλύτερα ονόματα του νεοελληνικού θεάτρου φιλοξενούνται στη σκηνή του, πάντα με λαμπρές παραστάσεις.

Η χωρητικότητα του θεάτρου σήμερα είναι 350 άτομα και φιλοξενεί σε όλη τη διάρκεια του έτους θεατρικές παραστάσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, καθώς και διεθνή φεστιβάλ, μεταξύ άλλων, όπερας και μουσικής. Στον τρίτο όροφο μια μικρή έκθεση «αναμνήσεων» με αφίσες, αντικείμενα και φωτογραφίες από τη μακρά ιστορία του υποδέχεται τους επισκέπτες. Το 2014, το Θέατρο «Απόλλων» γιόρτασε τα 150 χρόνια της ζωής του περνώντας σε μια νέα εποχή ανάπτυξης με στόχο εκτός από τη φιλοξενία της καλλιτεχνικής δημιουργίας, τη βιωσιμότητα και τον εκσυγχρονισμό του.

 

Χάρτης Τοποθεσίας 

 

 

 

Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης, "Αίθουσα Ρίτσου"

Αίθουσα Ρίτσος

 

Το Θέατρο "Απόλλων"