Η Σύρος αναφέρεται από τον Όμηρο ως «Συρίη». Οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν Φοίνικες. Το όνομα Σύρος προέρχεται απο το «Ουσύρα» (ευτυχής) ή το «Συρ» (βράχος). Η Ερμούπολη είναι η πρωτεύουσα της Σύρου και έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Βρίσκεται στη ανατολική πλευρά του νησιού και είναι γνωστή για το ναυπηγείο και τον σημαντικό λιμένα της.

 

Οι νεώτεροι κάτοικοι της Σύρου, προερχόμενοι από όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα από τη Χίο τη Σμύρνη και τη Μικρά Ασία, μετά την επανάσταση του 1821, βοήθησαν ενεργά στην τεράστια ανάπτυξή της και τη μεταμόρφωσαν σε ένα αστικό κέντρο με επιβλητικά αρχοντικά, νεοκλασικά κτίρια, εκκλησίες, καθολικούς ναούς, μουσεία και εκθεσιακούς χώρους.

 

Το φυσικό τοπίο της Σύρου δίνει στον επισκέπτη την αίσθηση του άγονου και έρημου τόπου. Και ενώ αυτό ισχύει όσον αφορά τη βλάστηση αφού δεν υπάρχουν δασικές περιοχές δεν ισχύει το ίδιο και για τη χλωρίδα καθώς αποτελεί μια από τις πλουσιότερες στην Ευρώπη αναλογικά με το μέγεθος της. Η βιοποικιλότητα του νησιού είναι πλούσια με πολλά είδη χλωρίδας να είναι ενδημικά, όπως η ορχιδέα Orphus argolica. Η Σύρος στη βόρεια πλευρά της (Άνω Μεριά), παρουσιάζει σπάνια γεωμορφολογία, διαθέτει ασβεστολιθικά πετρώματα και αποτελεί σημαντικό καταφύγιο για αποδημητικά πουλιά. Το όρος Σύριγγας έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.

 Χαιρετισμός της Α.Θ. Παναγιότητος Οικουμενικού Πατριάρχη Σμύρνης Βαρθολομαίου, για το 4ο Ετήσιο Διεπιστημονικό Συμπόσιο "Σύρα 2017"

 

 

Χαιρετισμός του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κου Ιερώνυμου Β', για το 4ο Ετήσιο Διεπιστημονικό Συμπόσιο "Σύρα 2017"

 

 

Βίντεο Έναρξης Συμποσίου, Αίθουσα Ρίτσου
Απόσπασμα από την εκπομπή x2, στο ACTION24, στις 20/06/2017
Απόσπασμα από την εκπομπή "Ζωή.gr", του ΣΚΑΪ 100.3, στις 16.06.2017, με τη Χριστίνα Βίδου. Ομιλεί η Πρόεδρος του Κέντρου Νησιωτικού και Μεσογειακού Πολιτισμού, dr. Ελισάβετ Γράψα.
Απόσπασμα από την εκπομπή "Το στόμα του Νίκου", του ΣΚΑΪ 100.3, στις 17/06/2017, με τον Νίκο Υποφάντη. Ομιλεί ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του συμποσίου "Σύρα 2017", καθηγητής και πρώην πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, κύριος Γρηγόρης Τσάλτας.